Trombembolismul pulmonar (TEP)

Trombembolismul pulmonar (TEP)

Notiunea de Trombembolism pulmonar se refera la obstructia cu cheaguri de sange (trombi) a arterei pulmonare si/sau a ramurilor acesteia.

Succinte date de anatomie: in urma activitatii celulelor din oricare organ al corpului uman rezulta dioxid de carbon (CO2) si alti metaboliti care sunt preluati de sangele venos (asadar, sange incarcat cu CO2 aflat in venele corpului uman) care circula spre inima, mai precis spre partea dreapta a inimii. De aici sangele este pompat prin artera pulmonara spre plamani pentru a se elimina CO2 si a se incarca cu Oxigen (O2), in concordanta cu procesul respiratiei. Aceasta artera pulmonara, la originea sa din inima, este constituita dintr-un trunchi unic care dupa un scurt traiect se bifurca in 2 ramuri (cate un ram pentru fiecare plaman), ulterior ramuri secundare pentru fiecare lob si segment pulmonar. Astfel, TEP apare atunci cand circulatia sangelui intre inima si plamani este blocata de cheaguri de sange localizate la oricare nivel al arterei pulmonare.

De unde provin cheagurile de sange (trombii) care provoaca TEP?

Marea majoritate a acestora se formeaza initial in venele de la nivelul membrelor inferioare, asa numita Tromboza Venoasa Profunda (TVP). TVP se manifesta prin edem (umflarea piciorului), cianoza (invinetirea acestuia) si durere.

Ulterior, trombii sau fragmente de tromb se desprind din venele piciorului, sunt purtate de fluxul sanguin spre inima, iar de la acest nivel spre plamani, blocand circulatia arterei pulmonare in functie de marimea lor. Cu cat se indeparteaza de inima lumenul arterelor pulmonare scade treptat. Asadar, cu cat trombul implicat este mai mare, cu atat severitatea TEP este mai mare.

In cazuri mai rare trombii se formeaza la nivelul cavitatii inimii drepte (atriu drept, ventricul drept) sau exceptional „in situ” – la nivelul arterei pulmonare.

1 Cheaguri in arterele pulmonare.

 

Factori predispozanti pentru TEP, respectiv TVP:

Cei mai puternici factori de risc sunt reprezentati de:

– fractura la nivelul membrelor inferioare;

– operatie de protezare la nivelul articulatiei soldului sau a genunchiului;

– prezenta cancerului;

– chimioterapia;

– AVC cu paralizie sau leziune a maduvei spinarii;

– primele 3 luni dupa un infarct miocardic sau primele 3 luni dupa internare pentru insuficienta cardiaca;

– perioada de lauzie (primele 6 saptamani dupa nastere);

– anticonceptionale orale;

– trombofilie (factori determinati genetic care predispun la formare de cheaguri).

 

Care sunt simptomele asociate TEP ?

Cele mai des intalnite simptome sunt: senzatia de lipsa de aer (dispnee) de obicei brusc instalata; durere toracica anterioara cu caracter de junghi / intepatura si accentuata la inspir sau efortul de tuse; tuse cu sange; palpitatii (batai rapide ale inimii); in cazurile severe poate aparea pierderea starii de cunostinta si stopul cardio-respirator. Probabilitatea de TEP este cu atat mai mare cu cat aceste simptome apar in prezenta semnelor de TVP membre inferioare sau a factorilor predispozanti.

Diagnosticul se stabileste dupa efectuarea AngioCT artere pulmonare (tomografia arterelor pulmonare) care evidentiaza prezenta trombilor la nivelul acestora.

 

Tratament.

Punctul principal al terapiei TEP il constitue tratamentul de subtiere a sangelui, adica tratamentul anticoagulant (vezi si capitolul Fibrilatia Atriala). Obiectivul acestui tratament este de a preveni atat mortalitatea precoce cat si repetarea TEP.

In perioada acuta (primele 5 – 10 zile) se indica tratament injectabil (heparina nefractionata sau heparine cu greutate moleculara mica, de exemplu Clexane, Fraxiparina, Innohep etc). Aceasta etapa este urmata de tratament anticoagulant administrat per os (comprimate):

– daca se opteaza pentru tratament cu antivitamine K (exemplu Sintrom, Trombostop), acestea se suprapun cu tratamentul initial injectabil, pana se ajunge la o valoare a INR de cel putin 2; dupa 2 zile in care valoarea INR se mentine peste 2, se poate intrerupe tratamentul anticoagulant injectabil; dezavantajul acestei clase de anticoagulante (antivitaminele K) consta in faptul ca efectul lor nu este stabil, motiv pentru care trebuie monitorizat prin intermediul unei analize de sange numita INR, care trebuie repetata cel putin o data pe luna si a carei valoare trebuie sa se incadreze intre 2 si 3;

– daca se opteaza pentru noile anticoagulante (au efect stabil care nu trebuie monitorizat prin analize de sange), acestea se introduc imediat dupa faza de tratament injectabil, fara a fi necesara suprapunerea lor (cum e cazul Dabigatran); sau pot fi introduse initial, fara a fi necesar tratamentul injectabil (ca si in cazul Apixaban sau Rivaroxaban) cu mentiunea ca este necesara o doza initiala mai mare (primele 7 zile pentru Apixaban, respectiv primele 3 saptamani pentru Rivaroxaban).

Durata tratamentului anticoagulant:

– in cazul pacientilor cu TEP secundar unui factor reversibil (traumatism, interventie chirurgicala, lauzie), tratamentul anticoagulant oral este indicat pentru durata de 3 luni;

– in cazul pacientilor cu TEP neprovocat (nu se identifica un factor de risc), tratamentul anticoagulant este indicat cel putin 3 luni si ectins ulterior daca riscul de sangerare este mic;

– in cazul pacientilor cu al doilea episod de TEP neprovocat, tratamentul anticoagulant este indicat pe termen nedefinit;

– la pacientii cu TEP si cancer, este indicat tratament anticoagulant injectabil (heparina cu greutate moleculara mica) primele 3 – 6 luni si extins ulterior pe termen nedefinit sau pana la vindecarea cancerului.

In cazul pacientilor cu TEP masiv, cu tensiunea arteriala mica, stare de soc sau stop cardio-respirator resuscitat, se indica tratament de dizolvarea a trombilor (tratament trombolitic), cu efect dovedit daca administrarea se efectueaza cel tarziu pana la 14 zile post TEP. Riscul major al acestei terapii il constitue riscul de hemoragie (sangerare), de aceea indicatia de tromboliza este rezervata doar cazurilor de severitate crescuta.

In concluzie: Trombembolismul pulmonar este o boala care iti poate pune viata in pericol. Daca simptomele tale se regasesc intre cele descrise, apeleaza in cel mai scurt timp la serviciul medical de urgenta! Pastreaza-ti inima buna!

Comentarii

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>