Infarctul Miocardic Acut (IMA)

Infarctul Miocardic Acut (IMA)

Infarctul Miocardic Acut – urgenta in care fiecare minut conteaza !

IMA este o urgenta cardiaca ce consta, in forma sa cea mai tipica de manifestare, in moartea unei portiuni din muschiul inimii datorita blocarii / infundarii bruste si complete a unei artere coronare.

Ce se intampla de fapt?

O placa de colesterol (ateroscleroza) din peretele unei artere coronare, la un moment dat al evolutiei ei, se poate complica in sensul fisurarii invelisului acesteia (capisonul fibros), astfel incat materialul lipidic vine in contact cu sangele din interiorul vasului. Reactia tipica a sangelui in momentul in care vine in contact cu material strain este de a se coagula, de a forma un cheag de sange (tromb). Asadar, la locul fisurarii capisonului fibros se formeaza imediat un tromb care blocheaza complet lumenul arterei si intrerupe fluxul de sange spre muschiul inimii (Imaginea 2). Cu cat artera ramane mai mult timp infundata, cu atat moare mai mult din muschiul inimii.

ATENTIE! Timpul este deosebit de important in cazul unui infarct miocardic!

Cum se manifesta si cum se diagnosticheaza?

Clinic apare durerea toracica anterioara cu caraterele de angina pectorala, insa este prelungita (peste 20 minute), cu intensitate crescuta (pana la aparitia senzatiei de moarte iminenta), nu cedeaza la repaus sau la administrare de Nitroglicerina. Daca va regasiti in cazul unei astfel de simptomatologii, sunati imediat la 112.

La primul contact medical se va efectua o electrocardiograma (ECG) care poate inregistra un traseu cu modificari tipice de infarct miocardic acut:

ECG: infarct miocardic acut cu supradenivelare de segment ST in teritoriul anterior.

Se vor recolta analize de sange specifice (Troponina) care ne arata prezenta de muschi cardiac mort, necrozat.

Se poate efectua Ecografie cardiaca ce evidentiaza intarzierea sau absenta contractiei la nivelul peretilor inimii care primeau sange de la artera infundata.

In concluzie, orice asociere dintre: durere toracica sau modificari pe ECG sau modificari la ecografia cardiaca cu analize de sange care arata Troponina reactionata, este suficienta si necesara pentru a stabili diagnosticul de infarct miocardic acut.

Cum evolueaza ?

In absenta tratamentul imediat instituit, infarctul miocardic acut se poate complica cu stop cardiac secundar unor tulburari ale ritmului cardiac asa-numite „maligne” datorita gradului de severitate (fibrilatie ventriculara, tahicardie ventriculara fara puls) sau secundar unor complicatii mecanice (rupturi ale peretilor inimii, in functie de zona infarctizata). O alta modalitate de evolutie, de aceasta data cronica, se refera la delimitarea muschiului cardiac mort, necrozat, cu alterarea contractiei si a eficientei inimii si aparitia in timp a insuficientei cardiace.

Care sunt principiile de tratament ?

Cel mai important element in tratamentul IMA este deschiderea cat mai rapida a arterei ocluzata / infundata. In momentul actual, standardul la nivel mondial este efectuarea coronarografiei pentru a localiza artera infundata (‚culprit’’) si deschiderea acesteia cu implantarea unuia sau mai multor stenturi, in primele 12 ore de la debutul (inceputul) simptomelor:


Imagine coronarografie: inainte si dupa deschiderea arterei coronare „culprit”.

Daca nu este posibil ca pacientul sa ajunga intr-un centru medical cu serviciu de cardiologie interventionala disponibil in timp util, se poate administra tratament medicamentos intravenos de dizolvare a cheagului de sange (tratament trombolitic), insa cu eficienta redusa.

Alaturi de terapia amintita, se pot administra:

–  medicamente de prevenire a formarii altor cheaguri de sange (trombi): asociere de doua antiagregante (Aspirina cu Clopidogrel sau Ticagrelor sau Prasugrel) si un anticoagulant (Heparina);

– medicamente pentru ameliorarea simptomatologiei si a prevenirii evenimentelor cardiace adverse (vezi Angina pectorala de efort, stabila).

Comentarii

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>