Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea  arteriala„ucigaşul tãcut…”

Tensiunea arteriala se refera practic la presiunea sangelui din artere, adica din vasele care poarta sangele de la inima la restul orgnelor din corp.

Activitatea inimii cuprinde 2 etape care se succed in permanenta:

sistola reprezinta etapa in care inima se contracta si impinge sangele spre restul organelor din corp; in acest moment presiunea din artere (tensiunea arteriala) atinge o valoare maxima, valoare care este numita tensiunea sistolica (exemplu: 120 mmHg – milimetrii coloana de Mercur);

diastola reprezinta etapa in care inima se relaxeaza si se umple cu sange oxigenat care vine de la plamani; in aceasta etapa presiunea in artere scade, ajungand la o valoare minima care insa nu este niciodata, in conditii normale, zero; aceasta valoare se numeste tensiunea diastolica (exemplu: 80 mmHg).

Astfel, in permanenta, tensiunea arteriala este exprimata prin 2 valori: sistolica/diastolica (exemplu 120/80 mmHg), ambele valori avand importanta in mentinerea sanatatii inimii.

Cum se masoara tensiunea arteriala ?

Pentru a calcula valorile tensiunii arteriale avem nevoie de o manseta cu manometru (indicator al presiunii) si un stetoscop (conform imaginii din prezentarea articolului).

Manseta se pozitioneaza de obicei in jurul bratului si se introduce aer pana cand manseta comprima complet artera de la nivelul bratului (de obicei pana cand manometrul indica ~ 200 mmHg).

In continuare presiunea din manseta se scade treptat si cu ajutorul stetoscopului ascultam pulsatiile arterei. In momentul in care se aude prima pulsatie, valoarea indicata de manometru reprezinta tensiunea sistolica. In momentul in care se aude ultima pulsatie valoarea manometrului indica presiunea diastolica.

O varianta mult mai comoda si accesibila oricui o reprezinta tensiometrele electronice.

Clasificarea Tensiunii Arteriale in functie de valoarea acesteia se face conform tabelului:

Ultimul ghid al Societatii Europene de Cardiologie pe tema hipertensiunii arteriale recomanda in general mentinerea tensiunii arteriale sub valoarea de 140/90 mmHg.

Valorile crescute ale tensiunii arteriale de regula nu produc nici un fel de simptome, de multe ori prima manifestare a acesteia fiind una din complicatiile ei de temut: accident vascular cerebral hemoragic (inundarea creierului cu sange), accident vascular cerebral ischemic (de obicei cu paralizie), edem pulmonar acut (inundarea plamanilor cu sange), infarctul miocardic acut, disectia de aorta (ruptura peretelui celui mai important vas de sange din corp), complicatii de multe ori fatale; de aici denumirea de ucigasul tacut

 

Referitor la cauzele hipertensiunii arteriale, exista 2 mari categorii:

  1. Hipertensiunea Arteriala Esentiala, care reprezinta peste 95% din toate cazurile de hipertensiune si pentru care nu s-a descoperit o cauza unica ce poate fi tratata si astfel sa vindece hipertensiunea. In aceste cazuri, tratamentul cu medicamente este necesar in fiecare zi, pentru tot restul vietii.
  2. Hipertensiunea Arteriala Secundara, mult mai rar intalnita, defineste situatiile in care hiperteniunea se datoreaza unei cauze identificabile si potential tratabile (exemple: boli de rinichi, afectarea glandei tiroide, tumori la nivelul glandelor situate deasupra rinichilor, afectiuni neurologice, anumite tratamente – corticoizi, estrogeni, etc). In aceste cazuri, tratarea bolii respective duce la vindecarea hipertensiunii, fara a fi necesar tratament pe termen lung.

Tratamentul Hipertensiunii Arteriale Esentiale

  1. Masuri nemedicamentoase:

– reducerea consumului de sare;

– activitate fizica (cel putin 30 minute activitate fizica de intensitate moderata zilnic);

– mentinerea unei greutati normale (IMC 18 – 35 Kg/mp);

– renuntarea la fumat si consum moderat de alcool (se accepta maxim 20 g alcool zilnic pentru barbati si 10 g pentru femei; Atentie ! se accepta, nu se recomanda); celor care nu consuma alcool, li se recomanda sa pastreze acest statut.

  1. Clase de medicamente principale:

– Inhibitori ai Enzimei de Conversie a Angiotensinei (IECA): Enalapril, Perindopril, Ramipril, Captopril etc; in caz de intoleranta IECA, se recomanda Sartani: Candesartan, Telmisartan, Valsartan etc;

Beta-blocante: Nebivolol, Bisoprolol, Carvedilol, Metoprolol etc;

Diuretice: Indapamid, Furosemid, Spironolactona etc;

Blocante ale Canalelor de Calciu: Amlodipina, Lercanidipina, Nifedipina etc;

Asadar, masurarea tensiunii arteriale este un act simplu, cu costuri minime, care insa poate preveni aparitia unor boli fatale. Daca valoarea Tensiunii tale este peste 140/90 mmHg, programeaza-te la un consult de specialitate! Pastreaza-ti inima buna!

Comentarii

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>