Angina pectorala stabila

Angina pectorala stabila

Angina pectorala de efort, stabila.

Clinic, angina pectorala stabila se refera la durerea cu origine cardiaca ce apare la efort.

In timpul efortului fizic munca inimii creste (creste atat forta de contractie a miocardului, cat si frecventa contractiilor cardiace). In mod logic, in aceste conditii, muschiul inimii are nevoie de un surplus de oxigen si energie, deci de un flux mai mare de sange prin arterele coronare. In momentul in care acest flux de sange nu poate fi oferit datorita aterosclerozei care ingusteaza arterele coronare, apare durerea cardiaca – angina pectorala.

Caracteristicile durerii care vine de la inima sunt, de regula, urmatoarele: discomfort localizat pe mijlocul pieptului, cu caracter de apasare, strangere, greutate, gheara (de obicei nu intepaturi), care cuprinde o suprafata mai mare (de obicei nu intr-un singur punct), care iradiaza tipic spre gat, mandibula, brat – antebrat – mana stanga (poate cuprinde ultimele 2 degete ale mainii), apare la efort fizic sau stres emotional, durata variabila 2 – 5 – 10 minute (de obicei nu secunde), cedeaza la repaus sau dupa administrare de Nitroglicerina sub lingual si se poate insoti de slabiciune musculara, lipsa de aer, ameteala, transpiratii intense, paloare. De mentionat faptul ca exista anumite categorii de pacienti la care durerea lipseste, iar cardiopatie ischemica la efort se poate manifesta doar prin intermediul acestor semne de acompaniament mentionate mai sus; acest aspect se intalneste frecvent la pacientii care sufera de diabet zaharat.

In continuare, pentru stabilirea mai precisa a diagnosticului si cuantificarea riscului cardio-vascular (in principal riscul de aparitie a infarctului miocardic, a decesului de cauza cardiaca), medicul poate indica efectuarea unui test de stres (test de efort pe bicicleta sau banda rulanta, scintigrafie miocardica, ecografie de stres cu Dobutamina – vezi capitolul explorari paraclinice) prin care se obiectiveaza suferinta inimii in timpul efortului secundara unui aport insuficient de sange prin arterele coronare.

In cazul in care testul de stres evidentiaza un risc cardio-vascular inalt, se va indica efectuare unei proceduri numita coronarografie (vezi capitolul cardiologie interventionala). Cu ajutorul coronarografiei medicul observa in timp real placile de ateroscleroza de la nivelul tuturor arterelor coronare si cuantifica gradul de obstructie (de infundare) a acestor artere. In cazul in care riscul cardio-vascular nu este inalt, se poate incepe cu tratament medicamentos si reevaluare ulterioara.

Evolutia bolii in absenta tratamentului poate fi una lenta, treptata, spre dilatarea si slabirea fortei de contractie a inimii (stadiul dilatativ) cu fenomene de insuficienta cardiaca, sau se poate complica brusc prin infarct miocardic acut sau tulburari severe ale ritmului inimii si moarte cardiaca.

Tratament

Exista doua obiective principale ale tratamentului in angina pectorala stabila:

  1. ameliorarea simptomelor;
  2. prevenirea aparitiei evenimentelor cardio-vasculare adverse (infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, moartea de cauza cardio-vasculara).

Pentru indeplinirea acestor obiective, tratamentul se desfasoare pe trei paliere principale:

  1. Schimbarea stilului de viata (vezi capitolul de Preventie cardio-vasculara) se refera la renuntarea definitiva la fumat, nutritie echilibrata si mentinerea unei greutati optime, evitarea sedentarismului.
  2. Tratamentul medicamentos cuprinde clase de medicamente cu rol in:

–  prevenirea evenimentelor cardio-vasculare adverse – obligatorii pentru fiecare pacient, daca nu exista contraindicatii (antiagregante plachetare: Aspirina sau Clopidogrel; statine: Atorvastatina, Rosuvastatina etc; la pacientii cu hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca sau diabet zaharat se va asocia Inhibitor al Enzimei de Conversie a Angiotensinei: Perindopril, Enalapril etc);

– ameliorarea simptomatologiei (beta-blocante: Metoprolol, Bisoprolol, Nebivolol etc; nitrati: Nitroglicerina, ISDN, ISMN; blocante ale canalelor de Calciu: Verapamil, Amlodipina etc, altele: Ivabradina, Nicorandil, Trimetazidina).

  1. Revascularizarea miocardica – se refera la tratamentul nemedicamentos adresat obstacolului de colesterol din arterele coronare:

– percutana cu implantare de stent (vezi capitolul de cardiologie interventionala): prin interiorul arterelor de la nivelul mainii sau a piciorului se introduce un dispozitiv metalic asemanator unui arc de pix numit stent, care se fixeaza la nivelul blocajului de colesterol, impacteaza materialul aterosclerotic in peretele arterei si mentine lumenul deschis;

– chirurgicala prin by-pass aorto-coronarian: presupune operatie pe cord deschis prin care chirurgul adauga un vas de sange ce ocoleste / scurtcircuiteaza zona blocata de placa de colesterol:

Schema: by-pass aorto-coronarian

Comentarii

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>